Mijn favorieten

Rookmelder wordt verplicht in bestaande woningen

Heb jij hem al in huis? Dit kleine apparaat dat levens redt. De rookmelder. Sinds 2003 is de rookmelder al verplicht in iedere nieuwbouwwoning. Maar dat moet worden uitgebreid naar iedere bestaande woning, aldus minister Knops van Binnenlandse Zaken. En dat is een goede zaak.

Veiligheid

Een rookmelder redt letterlijk levens en is essentieel voor de veiligheid in huis. Door te gaan piepen bij een overmaat aan rookontwikkeling in de woning, hebben bewoners nog tijd om de rook aan te pakken of te vluchten. Wanneer bewoners van een woning tijdig hun huis weten te verlaten bij een brand, komt dit in de meeste gevallen door de rookmelders die zij in de woning hebben geplaatst. Dit geldt zeker voor de nacht, wanneer je slaapt en pas wordt gewekt door de brandlucht als het te laat kan zijn.

Aanpassen bouwbesluit

De kans om een woningbrand te overleven wordt aanzienlijk groter met de aanwezigheid van rookmelders, dus waarom zouden we niet in iedere woning rookmelders verplichten? Het verplichten van rookmelders in bestaande bouw houdt in dat het bouwbesluit moet worden aangepast. Dat is niet van de een op de andere dag te realiseren. Daarom gaat deze wijziging pas in op 1 juli 2022. Niet alleen het aanpassen van het bouwbesluit kost tijd, huiseigenaren moeten ook tijd hebben om zich voor te kunnen bereiden. Daarnaast moeten leveranciers van rookmelders voorbereid zijn op een dergelijk besluit door voldoende rookmelders op voorraad te hebben.

Advies

De meeste slachtoffers van een woningbrand overlijden door het inademen van rook. Door dat risico te verlagen met het plaatsen van rookmelders, moet het aantal woningbranden met dodelijke afloop ook dalen. Deze maatregel is een gevolg van de adviezen die gegeven zijn door gemeenten, de brandweer, vastgoedeigenaren en bouwers.